Barátságos nők a negyedik ipari forradalomban

2019.12.17.

Lehet úgy tenni, mintha valami nem létezne, de attól még fog. Lehet nem beszélni egy problémáról, besöpörni a szőnyeg alá, és eljátszani, hogy az nincs is: az egyetlen, ami történni fog, az, hogy soha nem oldódik meg.

Nagyon sokrétű társadalmi és történelmi okai vannak annak, hogy a nők és a férfiak megítélése a munkaerőpiacon miért tér el egymástól.

Bármilyen szakterületről legyen is szó, egy nő, aki belép a munka világába, húszas éveiben jár. Egy cég alkalmazásba veszi, kiképzi, betanítja, bevezeti a folyamatokba, pénzt, időt, energiát, törődést áldoz rá. A statisztika szerint még életének ebben az évtizedében nagy eséllyel elmegy szülni. Azután pedig ki tudja, mi lesz. Ezért innen nézve egy pályakezdő, fiatal nő kicsit félelmetes.

Egy középkorú nő általában megosztja figyelmét a munkája és a családja között. Ha választania kell, mindig, vagy az esetek többségében a családját fogja választani. Ezért innen nézve egy középkorú nő kicsit félelmetes.

A negyedik ipari forradalomban szinte minden megváltozik. Új szemléletmódokat, új hozzáállást kell elsajátítanunk, régi beidegződéseket kell felülírnunk.

A nők nem félelmetesek többé. Ezt valamennyi munkáltatónak meg kell értenie. A feltételek megváltoztak, számtalan munkakörben a home office és a távmunka nemcsak lehetőség, hanem egyenesen követelmény, a tudásalapú munkavégzés pedig egyre inkább mindennek az alapjává válik.

a href​="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/sale">Sale photo created by rawpixel.com - www.freepik.com/a>

A munkaerőpiac annyi informatikust tud felszívni, amennyi van. Lehetne kétszer, tízszer, ötvenszer ennyi IT szakember, és mindnek lenne állása. Az ipar negyedik nagy korszakában nem állhat elő olyan helyzet, hogy túlkínálat alakul ki az informatikában, sokkal inkább az a probléma, hogy a gazdaság egészét negatívan érintő szakemberhiánnyal küzdenek a cégek.

Egyre több vállalat ismeri fel, hogy az IT azért érdekli kevésbé a nőket, mint a férfiakat, mert a marketinges és kulturális megközelítések inkább a férfiakat szólították meg. A nők az IT nagy reményei, és egész ágazatok sorsa múlik azon, hogy képesek-e nagy számban megszólítani a nőket, és vágyat ébreszteni bennük az IT iránt.

Az informatika több tucat területre oszlik, a kódolástól a dizájnon át a mesterséges intelligencia tanításáig. Rendkívül változatos tevékenység. A munkavégzés helyszíne és időpontja tetszőleges (leszámítva néhány igen speciális szegmenst, mint amilyen például a hírszerzés). Nagyon jól megfizetik, és a bérek emelkednek.

Az informatikus nőknek nem kell választaniuk a család és a karrier között. Ennek egyenes következménye, hogy a munkáltatók megnyugodhatnak: a nőkre építhetnek, az élet nem fogja őket válaszút elé állítani.

 

 

További izgalmas témák Beck Zsolt Válság vagy forradalom? című könyvében találhatóak. Rendeld meg itt: https://www.valsagvagyforradalom.hu

További cikkek

További cikkek

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

A szükség törvényt bont A szükség kényszerhelyzet, ami hatékony cselekvést kíván. A szükség pillanatai felfedik azokat a tartalékokat, melyek ott rejlenek bennünk, és amik békeidőben nem érhetők el. Az a sokszor meglepő bátorság, elszántság és ügyesség, mely...

Felébredsz, és 2030 van

Felébredsz, és 2030 van

Válság lesz vagy forradalom?  A 2019-es Válság vagy forradalom című könyvben arra vállalkoztam, hogy előrelátom az elkövetkező bő tíz évet, leírom, milyen lesz 2030, és milyen út vezet el oda.  Természetesen maradtam a kaptafánál, nem mindenre kiterjedően szerettem...

Feltörekvő technológiák

Feltörekvő technológiák

3. rész   3. rész  Az előző részek tartalmából  Cikksorozatunk első és második részében bemutattunk néhány feltörekvő technológiát, melyek idővel jelentős változásokat hoznak majd a világunkba és az életünkbe.  Ezek a technológiák a következők voltak:  1. zárt...