Elpusztítja-e a Mesterséges Intelligencia az emberiséget?

2020.01.13.

Megkérdeztünk néhány hölgyet arról, hogy mi a véleményük a technológiai fejlődésről, hogyan élik meg a változásokat, mi tetszik nekik benne, és mitől tartanak. Egy fiatal, kétgyermekes anya azt a választ adta, hogy kifejezetten retteg az MI-től.

Ez egy gyakori félelem. Érthető, hiszen a média egyik fele folyamatosan arról számol be, hogy már lassan mindenben van valamilyen Mesterséges Intelligencia, a másik fele rémképeket fest a jövőről az elménkbe.

Az ismeretlentől való zsigeri félelmen nehéz úrrá lenni, mégis próbáljuk ezt meg azzal, hogy átgondoljuk az alábbiakat:

1. Az MI olyan szoftver, ami képes a tanulásra, önmaga fejlesztésére, és az egyedi gondolkodásra. Képes arra, hogy kíváncsivá váljon, kételkedjen, feltevésekbe bocsátkozzon, döntési lehetőségeket mérlegeljen, döntéseket teszteljen, és döntsön. Ilyen ma még nem létezik. Amit ma MI-nek neveznek, az csupán egy olyan szoftver, ami imitálja a gondolkodást.

2. Az MI nem ért semmit. Az MI-nek nevezett szoftverek képesek mondatokat megfogalmazni, cikkeket írni, zenét szerezni, de egyiket sem értik. Az MI nem érti a nyelvet, a gondolkodást, hanem csupán sablonokat, protokollokat használva old meg számára értelmetlen feladatokat. Azok a digitális asszisztensek, amik emberszerűen beszélgetnek velünk a telefonban, szintén nem értik, amit mondunk, és nem értik a saját válaszaikat sem. A valódi MI érti a nyelvet, érti a kérdéseket és a válaszokat.

No alt text provided for this image

3. A cselekmény motorja a konfliktus. Konfliktus nélkül nincs dráma, nincs jellemfejlődés. A cselekmény alapja minden esetben két egymásnak feszülő cél és szándék. Ez akkor is igaz, ha az egyik oldalon emberek állnak, akik élni akarnak, a másik oldalon egy személytelen természeti erő, ami szenvtelenül „teszi a dolgát”. A Terminátor filmekben az MI az emberiség ellensége, de ez csupán írói döntés, ami a konfliktust szolgálja. A Warhammer univerzumban a 40. évezredben járó emberiség már túl van egy kataklizmán, melyet az MI okozott, mely a múltban majdnem elpusztította fajunkat. Ez is csupán egy írói fogás.

4. Valamikor a jövőben alighanem létre fog jönni a valódi MI, az erős Mesterséges Intelligencia, ami képes a gondolkodásra, okosabb és találékonyabb az embernél. Ez az MI nem biológiai létforma lesz, hanem matematikai entitás. Az ember erőszakossága állati múltjából ered, genetikailag kódolt, olyan viselkedésminta, amely nagyon hosszú időn át záloga volt a fennmaradásunknak. Az MI háttere egészen más, nem az erőfeszítés-ellenerőfeszítés, nem a cél egy másik céllal szemben, nem az egymásnak feszülő szándékok alakították a karakterét. Az MI miért lenne erőszakos? Miért reagálna emberi érzelmekkel? Ez aligha lesz így.

5. Tételezzük fel, hogy egy emberfeletti MI, ami erőszakos személyiséget fejleszt ki magának, azzal szembesül, hogy az ember szennyezi a környezetet, és ahelyett, hogy ebben megoldandó problémát látna, amire javaslatokkal kell előállnia, arra a következtetésre jut, hogy meg kell mentenie a számára semmit nem jelentő élővilágot az embertől, ami teremtette és fenntartja őt, és ennek egyetlen megoldását fajunk teljes kipusztításában látja. Ahhoz, hogy bármilyen lépést tehessen az ügyben, rendelkeznie kell a legmagasabb szintű vezérlési jogosultsággal a hadsereg felett. Miért adná ki a kezéből a kontrollt a vezérkar, a politikai elit, a gazdasági meghatározó szereplői? Ez elképzelhetetlen.

Van egy mondás fejlesztői körökben, és ezzel zárnám a fenti rövid kis eszmefuttatásomat: az MI-nek okosnak kell lennie, nem emberinek.

 

 

További izgalmas témák Beck Zsolt Válság vagy forradalom? című könyvében találhatóak. Rendeld meg itt: https://www.valsagvagyforradalom.hu

További cikkek

További cikkek

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

A szükség törvényt bont A szükség kényszerhelyzet, ami hatékony cselekvést kíván. A szükség pillanatai felfedik azokat a tartalékokat, melyek ott rejlenek bennünk, és amik békeidőben nem érhetők el. Az a sokszor meglepő bátorság, elszántság és ügyesség, mely...

Felébredsz, és 2030 van

Felébredsz, és 2030 van

Válság lesz vagy forradalom?  A 2019-es Válság vagy forradalom című könyvben arra vállalkoztam, hogy előrelátom az elkövetkező bő tíz évet, leírom, milyen lesz 2030, és milyen út vezet el oda.  Természetesen maradtam a kaptafánál, nem mindenre kiterjedően szerettem...

Feltörekvő technológiák

Feltörekvő technológiák

3. rész   3. rész  Az előző részek tartalmából  Cikksorozatunk első és második részében bemutattunk néhány feltörekvő technológiát, melyek idővel jelentős változásokat hoznak majd a világunkba és az életünkbe.  Ezek a technológiák a következők voltak:  1. zárt...