9 hatalmas innováció, amit nagyon várunk

2021.03.17.

Mi az innováció?

 

Ha nagyon tömör választ szeretnék adni erre a kérdésre, akkor azt mondanám, hogy a „kreativitás és a tőke szövetsége”, vagy a „kreatív ötlet találkozása a lehetőséggel”.

Bár a hivatalos definíciók sokkal részletesebbek, átfogóak, kitérnek az innováció összes területére és mibenlétére, ha mindezt lebontjuk a lényegig, akkor arra lyukadunk ki, hogy „a kreativitás szerephez jut”.

Egy tetszőleges rendszer, módszer, berendezés, műszer, bármi, ami jól működik, előbb-utóbb eljut saját eredendő határáig, ahonnan nem léphet tovább, mert nincs eszköze arra, hogy tovább lépjen.

Például egy 60 wattos izzó, ami 700 lument tud, vagyis a dolgozószobánkban elegendő fényt ad a kényelmes munkához, a tervezéséből, a felhasznált anyagokból, a gyártási eljárásból adódóan soha nem lesz képes például megduplázni ezt a teljesítményt.

Ahogyan a városok átlag hőmérsékletét összehasonlító algoritmusból sem lesz AI, mert annak alapjai nincsenek benne.

A fejlődéshez tehát folyamatosan innovációra van szükségünk.

 

Innováció 1 – a szuperintelligens AI

 

A ma elérhető mesterséges intelligenciák nem intelligensek, csupán imitálják a gondolkodást, valódi gondolkodásra, önálló problémamegoldásra, önmaguk fejlesztésére nem képesek. A szuperintelligens AI az embernél okosabb AI, amely valóban képes gondolkodni, problémákat felvetni, azokat megoldani, és saját magát továbbfejleszteni. A szuperintelligens AI kifejlesztése több nagy cég legfőbb célja.

Mi fog történni, ha végre létrejön? Akkor új időszámítás kezdődik. Lesz valami (vagy talán valaki…), amihez tanácsért tudunk fordulni, ami képes mentorálni minket, mint a történelem legnagyobb bölcse, mely soha nem téved, ami gyógyírt talál a gondjainkra, melyekhez mi nem vagyunk elég okosak.

 

Innováció 2 – nanomedicina

 

A nano a milliméter egymilliomod részének mérettartománya, ahol a természeti törvények sokszor másképp működnek, mint ahogyan azt megszoktuk. A nanomedicina a gyógyítás minden részét forradalmasítja a diagnosztikától a gyógyszerészeten át a sebészetig. A nanorobotok képesek arra, hogy kizárólag 1 konkrét sejtben dolgozzanak, hajszálereket vágjanak és illesszenek össze, minden téren olyan tévedhetetlen precizitást hozzanak, amelyet ma elképzelni sem lehet.

A nanomedicina fejlődése számtalan sérülést és betegséget lök a feledésbe, mint amilyen például a vakság vagy a rák bármely fajtája.

 

Innováció 3 – valószerű VR

 

A virtuális valóság ma még elsősorban a szórakoztatás és az oktatás eszköze. Vannak jó pillanatai, a beleélés magas fokú lehet, azonban még nagyon messze áll attól, hogy az élményt megtévesztőnek nevezhessük. Pontosan tudjuk, hogy a VR-ban vagyunk, mert egyrészt a megjelenítés, másrészt az irányítás, a testélmény behatároltsága gondoskodik erről 

A megtévesztő VR létrejötte jelentős változásokat hoz majd a társadalomba. Megtehetünk valamit, mielőtt megtennénk, kipróbálhatjuk magunkat valamiben, mielőtt belevágnánk, életünk válaszútjai előtt az összes lehetőséget végig élhetjük, jártasságot szerezhetünk valamiben, amit soha nem csináltunk még, és mind az oktatás, mind a pszichoterápia elképesztő magasságokba jut általa.

 

Innováció 4 – oktatás 4.0

 

Az oktatás olyan területe a társadalomnak, amely lassan fejlődik. Az ipar is lassan fejlődik, tehát e kettő egymás mellett haladhat, és támogathatják egymást. Néhány éve beköszöntött a negyedik ipari forradalom, ami azt eredményezte, hogy a két terület fejlődése közti sebesség hihetetlen mértékben eltávolodott egymástól, és előállt az a helyzet, hogy az oktatás képtelen kiszolgálni az ipar igényeit. Emiatt szükségszerűvé vált a negyedik oktatási forradalom.

Az új, moduláris oktatás felszabadítja az embereket a múlt rögzült lehetőségei alól, és megnyitja előttük az utat ahhoz, hogy élvezhessék a fejlődő világ minden vívmányát.

 

Innováció 5 – a bűnözés nehéz korszaka

 

Az őskor erőszakos bűncselekményei a mai napig velünk vannak. A fejlődés újabb és újabb bűntípusokat hozott: a pénz megjelenésével megjelent a pénzlopás, a pénzhamisítás, az adóval az adócsalás, az autókkal az autólopás, a médiával a karaktergyilkosság és így tovább. Az Ipar 4.0 technológiái ebben változást hoznak. Szép lassan eltűnik a zsebtolvajlás, a lopás, a rablás, az orvgazdaság, az adócsalás, a kalózkodás, a hamis tanúzás, a zsarolás: ezek elkövetése vagy ki lesz zárva, vagy nem úszhatók meg.

A tendencia az, hogy a jövőben a bűnözés intellektualizálódik, egyre inkább mindenhez informatikai beavatkozásra lesz szükség, amely alapjaiban szervezi át a bűnözők hierarchiáját. Ez természetesen még nem jelenti a teljesen békés világot, de néhány zavaró tényezőtől búcsút vehetünk.

 

Innováció 6 – önvezető autópark

Az önvezető autók története 1953-ban kezdődött, a technológia akkor még gyerekcipőben járt, a fejlődés apró lépésekkel és üresjáratokkal haladt előre. A gépi érzékelés áttörései és a számítási kapacitás megsokszorozódása jelentős fejlődést hozott. A következő korszakhoz még több adatra, az 5G elterjedésére, és a jogi szabályozás változására van szükség. A fejlett rendészeti AI-k elhozzák majd a közlekedés teljes automatizálását.

Negyed évszázad múlva alighanem a városokban nem lesz manuális vezetés, nem lesznek dugók, balesetek, a kontroll és a száguldás szerelmeseinek elkülönített gyorsforgalmi utak állnak majd rendelkezésére, saját felelősségre.

 

Innováció 7 – a belsőégésű motor nyugdíjazása

 Játszunk el azzal a gondolattal, hogy holnap arra ébredünk, hogy a benzines és dízel autók eltűntek, és mindenki elektromos autóval jár. Mit tapasztalnánk? Először is, csendesebb lenne a város, azután kevésbé lenne büdös, erősen lecsökkenne a szmog. Tehát elsőre azt gondolnánk, hogy azzal, hogy a belsőégésű motor eltűnik, óvtuk a környezetet. Azonban, ha a teljes képet nézzük, nem egyértelmű, hogy az elektromos autóipar ökológiai lábnyoma a kisebb. Élénk vita folyik arról, hogy ez a helyzet fennáll-e, és ha igen, meddig. A kulcsszó itt a „meddig”.

A csend és a jobb levegő nagyszerű dolgok. Ami talán kevésbé ismert, az az elektromos autó gyorsulása, ami annak köszönhető, hogy a motor másképp adja le a teljesítményt, mint a belső égésű. Elég, ha megnézzük a nagyobb Teslákat vagy a Porsche Taycant, amikor elszabadul.

 

Innováció 8 – perszonalizált ipar

A 3D nyomtató rétegek nyomtatásával készít tárgyakat, ezzel szemben a hagyományos gyártástechnológia az anyagból távolítja el a felesleget. A lényeges különbség eltérő történelmet prognosztizál: nyomtatással olyan szerkezeti minőség és olyan precíz megmunkálás érhető el, ami más módon nem. Természetesen ez a magas minőség nagyon időigényes, a trend azonban azt mutatja, hogy a közeli jövőben a nyomtatás olyan gyorssá válik, amit a hagyományos gyártástechnológiával nem lehet elérni. A 3D nyomtató fogja személyre szabni az ipart, és potenciálisan (igény szerint) felszámolni a tömeggyártást.

Hogyan kell ezt elképzelni? Felskiccelünk egy hevenyészett modellt valamiről, legyen az kabát, váza, ágy, kamion vagy retina, az AI felismeri a szándékunkat, kiegészíti a modellt, hogy az gyártható legyen, majd a lakóhelyünk szerinti nyomtató elkészíti, mi pedig elmegyünk érte, vagy kiviszik a kívánt címre. A világ tele lesz egyedi tárgyakkal, melyeket professzionálisan gyártottak le.

 

Innováció 9 – űrbányászat

Ha ez nem sci-fi, akkor mi az? Rövidesen mégis valósággá válik. A Hold és a környező bolygók bányászata magában hordozza a társadalom magasabb szintre lépését. A bányatársaságok nyersanyagot bányásznak ki más égitesteken, melyek egy részét elszállítják a Földre, egy részét helyben használják fel, ami azt jelenti, hogy gyárak is települnek a bányák mellé, a gyárak mellé meg kolóniák. Ennek történelmi jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni. Ez egyet jelentene az emberiség kirajzásával.

Van egy elmélet, ami szerint a konfliktusaink oka a tér behatároltsága. Több felnőtt ember osztozik ugyanazon az otthonon, több jövőkép ugyanazon a vállalaton, több politikai erő ugyanazon az országon. A kirájzással kinyílik a tér, és ez talán magával hozza a békét is.

 

 

 

További izgalmas témák Beck Zsolt Válság vagy forradalom? című könyvében találhatóak. Rendeld meg itt: https://www.valsagvagyforradalom.hu

További cikkek

További cikkek

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

A szükség törvényt bont A szükség kényszerhelyzet, ami hatékony cselekvést kíván. A szükség pillanatai felfedik azokat a tartalékokat, melyek ott rejlenek bennünk, és amik békeidőben nem érhetők el. Az a sokszor meglepő bátorság, elszántság és ügyesség, mely...

Felébredsz, és 2030 van

Felébredsz, és 2030 van

Válság lesz vagy forradalom?  A 2019-es Válság vagy forradalom című könyvben arra vállalkoztam, hogy előrelátom az elkövetkező bő tíz évet, leírom, milyen lesz 2030, és milyen út vezet el oda.  Természetesen maradtam a kaptafánál, nem mindenre kiterjedően szerettem...

Feltörekvő technológiák

Feltörekvő technológiák

3. rész   3. rész  Az előző részek tartalmából  Cikksorozatunk első és második részében bemutattunk néhány feltörekvő technológiát, melyek idővel jelentős változásokat hoznak majd a világunkba és az életünkbe.  Ezek a technológiák a következők voltak:  1. zárt...