Feltörekvő technológiák

2021.07.12.

1. rész

 

1. rész 

Emerging 

Angolul emerging technologies, magyarul feltörekvő vagy új technológia a megnevezése azoknak a technológiáknak, amelyek izgalmasak, ígéretesek, roppant nagy potenciál rejlik bennük, de majd csak a jövőben fognak megvalósulni, illetve elterjedni.

 Ezen technológiák egy része már kereskedelmi forgalomban van, de még nem terjedt el, nem kiforrott, vagy épp bevezetés előtt áll, esetleg tesztelés alatt, haladnak a prototípus felé, még a tervezőasztal-fázisnál járnak.

 Egy technológia, ami nagyon fejlett koncepcionálisan, lehet nagyon fejletlen a megvalósításban. Ilyen például a nanomedicina, aminek nincs történelmi előképe, tehát mint koncepció, rendkívül fejlett, de még gyerekcipőben jár, kevés a tapasztalat, messze nem kiforrott még eszközként és eljárásként.

 Az álmok néha megelőzik a korukat, vagy az adott társadalmi berendezkedésben nem kapnak esélyt, idővel mégis megvalósulhatnak. Elég, ha arra gondolunk, mikor jelentek meg az első nagyon kezdetleges „tengeralattjárók”, és mikor váltak rutinosan használható járművekké, vagy mennyi évezred telt el a repülés álmának első ábrázolásától a megvalósulásig.

 Tervezőasztal és kereskedelmi forgalom

 Vannak olyan feltörekvő technológiák, amelyek már az életünk részét képezik, de még nem kiforrottak, és széles körű használatukra még várni kell.

 Ilyenek a klasszikus Ipar 4.0 technológiák: 

AI (mesterséges intelligencia)

Big Data

Dolgok Internete

VR (virtuális valóság)

AR (kiterjesztett valóság)

5G

3D nyomtatás

önvezető autó

nanotechnológia

kvantuminternet

kvantumszámítógép

új építészet

 Számtalan cikkben érintettük már ezeket, valamint még egy könyv is íródott, amelyben azt jártuk körbe, mik ezek a technológiák, hol tartanak a fejlődésben, és milyen hatással lesznek a munkaerőpiacra az elkövetkező 10 évben.

 (A könyv címe: Válság vagy forradalom.)

 Jelen cikkben néhány kevéssé ismert feltörekvő technológiát szeretnék bemutatni. Ha ezek bármelyike kiforr és elterjed, a világ megváltozik.

 Hagyjuk ki a mesterséges élelmiszert, a 6G-t, az űrturizmust, a nyomtatott szerveket, és nézzünk néhány igazi különlegességet:

zárt ökoszisztéma

4D nyomtatás

metaanyag

molekuláris elektronika

nulla energiafelhasználású épület 

Zárt ökoszisztéma

Angolul Closed Ecological System, a rövidítése CES

A zárt ökoszisztéma nem folytat anyagcserét a rendszeren kívüli világgal. Nem hoz be kívülről energiát, táplálékot, vizet, és nem visz ki hulladékot. Az egyetlen kivétel a fény. 

A Föld egy zárt ökoszisztéma. 

A terület kutatásának célja a különleges, az ember számára élhetetlen környezetekben létesített kolóniákon az élet fenntartása. Ilyen környezet például sok ezer méter mélyen a földfelszín alatt vagy a világűrben keringő űrállomás vagy távoli cél felé utazó űrhajó.

 A legismertebb kísérletek az amerikai Biosphere, az európai MELISSA, vagy az orosz BIOS3.

 4D nyomtatás

 A 3D nyomtató 3 dimenziós tárgyakat nyomtat digitális modellek alapján. A 4D nyomtatás kiegészíti a tárgyat az alakváltás képességével. A tárgy bizonyos környezeti tulajdonságokra reagál, ilyen a hőmérséklet vagy a páratartalom változása, víz jelenléte, elektromos inger, hang stb.

 Az így készült tárgy például képes arra, hogy különféle hőmérsékletekre különféle formaváltozásokkal reagáljon. Egy épületnek például kinyílik az egyik oldalfala és megemelkedik a teteje, ha meleg van, ha pedig hideg, bezárul.

 Egy öltözék rugalmassá vagy merevvé válik, ha víz vagy áramütés éri, vagy a megfelelő hangnak teszik ki.

 Ez egyfajta programozható anyag, vagy emlékező anyag, ami energia nélkül transzformálódik adott ingerek hatására.

 Jelenleg kutatás és fejlesztés alatt áll.

 Metaanyag

 Mesterséges anyagtípus, amelynek tulajdonságai a természetben nem találhatók meg.

 A metaanyagok egyedi képességeiket struktúrájukból nyerik, alakjuk, geometriájuk, méretük, elrendezésük (stb.) adja különleges elektromágneses tulajdonságaikat, nem pedig azon alapanyagok, melyekből összeállítják.

Felhasználási területek igen sokfélék: orvosi eszközök, űripar, napenergia, hadászat, kommunikáció, és így tovább.

 Az úgynevezett negatív indexű metaanyagból készült fal, burkolat vagy akár öltözet bizonyos hullámtartományok számára láthatatlan, például nem lenne képes érzékelni a radar, vagy akár az emberi szem. Igen, a csatatéren láthatatlan harcosok metaanyag ruhába öltöznének.

Jelenleg sikeres kísérletek történtek bizonyos metaanyagokkal, más alkalmazásokat még kutatják, bizonyos felhasználási módok pedig hipotetikusak csupán.

 Molekuláris elektronika

 A molekuláris elektronika a nanotechnológia része, magában foglalja a fizika, a kémia és az anyagtudomány vonatkozó területeit. Molekuláris építőanyagokat, valamint eljárásokat kutat és használ.

 Az elektronikai tulajdonságok molekuláris szintű szabályozása rendkívüli méretcsökkentést tesz lehetővé, továbbá pedig azzal kecsegtet, hogy lehetővé teszi a Moore-törvény kiterjesztését.

 A miniatürizálás végső célja az egymolekulás egységekből épített elektronikai berendezések megvalósítása. Ez olyan változásokat hozna a technológiában, amibe belegondolni is szédítő: eljönne a nanotechnológia, a nanorobotok kora.

 A szakterület kutatás és fejlesztés alatt áll.

 Nulla energiafelhasználású épület

 Angolul Zero Energy Building, rövidítése ZEB.

 Egy ilyen épületnek az éves energiafelhasználása nulla. Ez lenne az abszolút definíció. Vannak eltérések a ZEB pontos meghatározásában, bizonyos szervezetek a jelentősen csökkentett energiafelhasználást is már ide sorolják, mely ellen más szervezetek erősen tiltakoznak.

 A lényege ennek a technológiai rendszernek az, hogy egyrészt lecsökkentse, vagy méginkább lenullázza a foszilis energia felhasználását, másfelől ezáltal lecsökkentse vagy megszüntesse a tőlük való függőséget. Az épület kizárólag a helyszínen előállított tiszta energiával működik.

 Az igazi ZEB épületnek nincs villany-, gáz-, fűtésszámlája. Nincs összekapcsolva az energiaszolgáltatókkal, a nagy energiahálózatokkal. A károsanyagkibocsátása nulla, nem hagy ökológiai lábnyomot, karbonsemleges.

 Mindez már létezik, a technológiák fejlődnek, a lehetőség egyre népszerűbb.

 

További izgalmas témák Beck Zsolt Válság vagy forradalom? című könyvében találhatóak. Rendeld meg itt: https://www.valsagvagyforradalom.hu

További cikkek

További cikkek

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

Pályaválasztási szempontok egy világjárvány árnyékában

A szükség törvényt bont A szükség kényszerhelyzet, ami hatékony cselekvést kíván. A szükség pillanatai felfedik azokat a tartalékokat, melyek ott rejlenek bennünk, és amik békeidőben nem érhetők el. Az a sokszor meglepő bátorság, elszántság és ügyesség, mely...

Felébredsz, és 2030 van

Felébredsz, és 2030 van

Válság lesz vagy forradalom?  A 2019-es Válság vagy forradalom című könyvben arra vállalkoztam, hogy előrelátom az elkövetkező bő tíz évet, leírom, milyen lesz 2030, és milyen út vezet el oda.  Természetesen maradtam a kaptafánál, nem mindenre kiterjedően szerettem...

Feltörekvő technológiák

Feltörekvő technológiák

3. rész   3. rész  Az előző részek tartalmából  Cikksorozatunk első és második részében bemutattunk néhány feltörekvő technológiát, melyek idővel jelentős változásokat hoznak majd a világunkba és az életünkbe.  Ezek a technológiák a következők voltak:  1. zárt...